arabica 100% sklep

Zwykło się twierdzić, że jeżeli korzystna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma kompletnie różnorodne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niesłychanie pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa arabica
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz kocha ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać od początku do końca skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.