Restauracja japońska w Krakowie

Typy sushi

Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem szukali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to możliwe, zwłaszcza, że towarzyszyła im niesłychanie nieraz wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na bystry pomysł, a jak wiadomo bardzo często takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę właśnie metodę nazwano nare-sushi i niesłychanie szybko wieść o niej rozniosła się odpowiednio po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz to większe zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one najzwyczajniej w świecie właściwe, a nie tylko świeże. Z czasem nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.

sushi dla firm

Początkowo jednakże słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, albowiem jako sushi określano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się odrobinę żartobliwe. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, nim stało się istotnie tym, czym jest dzisiaj, innymi słowy nie metodą konserwacji mięsa, inaczej ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w takim razie danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.

Dodaj komentarz